Utjecaj magnetskih nanočestica na supravodljivost MgB2

Šiško, Jerko (2010) Utjecaj magnetskih nanočestica na supravodljivost MgB2. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (4MB)

Abstract

U ovom diplomskom radu razmatrat će se transportna svojstva magnezijevog diborida (MgB2), nedopiranog te dopiranog raznim magnetskim nanočesticama (Fe2B, Co2B, Fe, Co). Temperatura na kojoj MgB2 prelazi iz normalnog u supravodljivo stanje je ispod 40 K. Uspoređujući kritičnu temperaturu sa ostalih intermetalnih spojeva, vidi se da je kritična temperatura MgB2 dvostruka veća. Osim visoke temperature supravodljivog prijelaza, ima još dobrih svojstava kao što su visoka vrijednost kritične struje, dobra povezanost zrna i mala anizotropija. Također postoji i mogućnost da se svojstva poboljšaju nekim dopiranjima. Magnezij i bor su oba vrlo dostupna elementa, pa je cijena proizvodnje relativno niska, osim toga lako se i sintetiziraju. Jako dobru mogućnost primjene imaju u supravodljivim magnetima, strujnim vodičima te osjetljivim detektorima magnetskog polja. U drugom poglavlju je kratak pregled kroz povijest supravodljivosti. Teorija koja daje najprigodniji opis elektromagnetskih svojstava supravodiča je Ginzburg-Landau teorija (GL). Kratko je opisana i Bardeen-Cooper-Schrieffer (BCS) teorija (djelovi bitni za ovaj diplomski). Također opisuju se tipovi supravodiča te razlika među njima. Nešto više govora bit će o mehanizmima zapinjanja magnetskih vrtloga u supravodiču (zapinjanje na granicama zrna, zapinjanje na magnetskim česticama). Također su opisani mehanizmi disipacije u supravodičima tipa II. U trećem poglavlju dat će se neki uvidi o saznanjima za MgB2 kao što je otkriće dvostrukog energetskog procjepa, te opisati supravodljivi parametri MgB2. Četvrto poglavlje govori o eksperimentalnom postupku. Isto tako bit će govora o metodama izrade uzoraka. Na kraju se opisuje postupak mjerenja magnetskog otpora te kritične struje. Peto poglavlje su rezultati mjerenja, gdje se uspoređuje zapinjanje vrtloga za magnetske nanočestice sa onima nedopiranog MgB2, te se tako vidi utjecaj dopiranja magnetskim nanočesticama. Šesto poglavlje je zaključak rada gdje se navodi zašto je dobro/loše dopirati MgB2 sa magnetskim nanočesticama korištenim u ovom radu.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: teorija supravodljivosti ; Ginzburg-Landau (GL) teorija supravodljivosti ; Bardeen-Cooper-Schrieffer (BCS) teorija supravodljivosti ; supravodiči ; magnetski vrtlog ; magnezij diborid MgB2 ; magnetootpor
Supervisor: Babić, Emil
Date: 4 June 2010
Number of Pages: 46
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 04 Jan 2014 15:51
Last Modified: 28 Mar 2014 15:09
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/119

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata