Kvatifikacija apsolutnih koncentracija radioaktivnosti pomoću jednofotonske emisije kompjuterizirane tomografije (SPECT)

Šoštarić, Marko (2010) Kvatifikacija apsolutnih koncentracija radioaktivnosti pomoću jednofotonske emisije kompjuterizirane tomografije (SPECT). Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (3MB)

Abstract

Nuklearna medicina je grana medicine sa širokom dijagnostičkom i terapeutskom primjenom. Temelji se na unošenju malih količina radioaktivnih izotopa u tijelo čovjeka. Raznim detektorima se može detektirati zračenje radioaktivnih izotopa unesenih u tijelo i na taj način donositi korisne zaključke o biološkim procesima ili promjenama u tijelu čovjeka. Zračenje radioaktivnih izvora je ionizirajuče zračenje, pa se može iskoristiti za uništavanje nepoželjnih supstanci u tijelu čovjeka, tj. na taj način se koristi u terapeutske svrhe. U ovom diplomskom radu opisana je jedna metoda snimanja u nuklearnoj medicini, naziva se SPECT/CT metoda snimanja i za potrebe ovog rada primjenjena je kod snimanje radioaktivnih izvora stavljenih na određena mjesta unutar medicinskog fantoma. Nakon uvodnog dijela o SPECT/CT metodi snimanja, u drugom poglavlju opisana je nuklearna medicina sa stajališta fizike. Navedene su fizikalne osnove nuklearne medicine i opisane metode dobivanja radioaktivnih izotopa korištenih u nuklearnoj medicini. U trećem poglavlju objašnjeno je kako radi SPECT/CT uređaj. Opisani su glavni dijelovi gama kamere, detektora SPECT/CT uredaja. Objašnjene su dvije tomografske metode, koje služe za dobivanje trodimenzionalne raspodjele aktivnosti radioaktivnog izotopa unesenog u tijelo čovjeka. To su metoda filtriranih povratnih projekcija i iterativna metoda OSEM-3D, koje su korištene za potrebe ovog diplomskog rada. U četvrtom poglavlju opisan je postupak mjerenja i prikazani su rezultati mjerenja. SPECT/CT metodom mjerena je koncentracija aktivnosti otopine koja je stavljena u kuglice unutar fantoma. Koncentracije aktivnosti u pojedinim kuglicama mjerene su za slučaj kada je fantom bio prazan i za slučaj kada je bio napunjen vodom. Korištena je i korekcija atenuacije zračenja koje prolazi od izvora do detektora kroz određeni medij, u ovom slučaju to je voda. Prikazana je usporedba mjerenih koncentracija za snimanje bez korekcije atenuacije i uz korekciju atenuacije zračenja.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: nuklearna medicina ; SPECT uređaj
Supervisor: Lončarić, Srećko
Date: 30 September 2010
Number of Pages: 48
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 04 Jan 2014 15:55
Last Modified: 28 Mar 2014 15:00
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/121

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata