Kolektivna pobuđenja višeg reda u atomskim jezgrama

Kanjir, Luka (2011) Kolektivna pobuđenja višeg reda u atomskim jezgrama. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Cilj rada je usporediti gigantske monopolne rezonancije ISGMR (nisko energetske gigantske rezonancije ~ 2hω ) sa izoskalarnim monopolnim pobuđenjima višeg reda ISGMR2 (visoko energetske gigantske rezonancije ~ 4hω ). Proučavane su jezgre kalcija 48Ca , nikla 58Ni , cirkonija 90Zr , kositra 116Sn , kositra 132Sn i olova 208Pb . Također su određeni operatori za svaku pojedinu jezgru. Dodatno su istražene gustoće prijelaza ovisne o radijalnoj koordinati. Nakon toga su istraživani izotopi od kositra 116Sn do kositra 132Sn i uspoređena su monopolna pobuđenja višeg reda. U ovome je radu korištena relativistička kvazičestična aproskimacija slučajnih faza (RQRPA) i to u kanonskoj jedno-nukleonskoj bazi relativističkog Hartree-Bogoliubovog modela (RHB). Koristi se efektivni Lagranžijan sa mezon-nukleon veza-njima ovisnim o gustoći i to za opis interakcije u kanalu čestica-šupljina. Korištena je DD-ME2 parametrizacija efektivnog Lagranžijana, a uzeta je u obzir i interakcija sparivanja zasnovana na Gogny interakciji. Opisanom teorijom nastoje se proučiti rezonancije u atomskim jezgrama, prvenstveno pobuđenja višeg reda koja odgovaraju 4hω monopolnim prijelazima tipa čestica-šupljina.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: atomska jezgra ; gigantske rezonancije ; pobuđenja višeg reda ; makroskopska prijelazna gustoća ; ISGMR ; ISGMR2
Supervisor: Paar, Nils
Date: 9 December 2011
Number of Pages: 56
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 04 Jan 2014 23:06
Last Modified: 28 Mar 2014 14:46
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/155

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata