Zakoni sačuvanja energije i količine gibanja u računalnoj animaciji

Novak, Jurica (2011) Zakoni sačuvanja energije i količine gibanja u računalnoj animaciji. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Proučavanje sudara u srednjoškolskoj nastavi fizike je najjednostavniji način približavanja učenicima shvaćanja zakona sačuvanja energije i zakona sačuvanja količine gibanja. S obzirom da ovi zakoni uz zakon sačuvanja kutne količine gibanja čine temelj klasične mehanike vrlo je bitno da učenici dobro shvate ne samo formule nego i način na koji se to znanje primjenjuje u konkretnim situacijama. Iz psihologije je poznato da čovjek lakše pamti i intuitivno razumije informacije primljene vizualno, pa se i ovim radom htjela na pojednostvaljen način pokazati primjena zakona sačuvanja na konkretnu situaciju prikazanu u računalnoj simulaciji. S obzirom da je u današnje vrijeme izrada animacija vrlo jednostvana, rad na računalu korištenjem animacije omogućava brzu promjenu parametara koja nije tako lako izvediva u pokusima, a to opet omogućava bržu raspravu i razmjenu ideja u razredu, što poboljšava kvalitetu učenja. U ovom radu je dan kratak opis zakona sačuvanja energije, zakona sačuvanja količine gibanja i zakona sačuvanja kutne količine gibanja koji određuju ponašanje tijela u sudaru, kao i opis programskog paketa POV-Ray. Uza to je i detaljno opisan kod za izradu slika potrebnih za animaciju konkretne situacije kao i način izrade animacija iz slika korištenjem komercijalne aplikacije Adobe Flash CS4. Na kraju rada je i primjer pripreme za izvedbu nastavne jedinice u školi i u dodatku POV-Ray kod i inicijalizacijska datoteka koji su korišteni za izradu animacija.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: fizika sudara, programski paket POV-Ray, metodika nastave fizike, zakon sačuvanja energije, zakon sačuvanja količine gibanja, računalna animacija
Supervisor: Milin, Matko
Date: 12 April 2011
Number of Pages: 59
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 06 Jan 2014 16:25
Last Modified: 20 Jan 2017 14:23
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/165

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata