Raspršenje vidljive svjetlosti na kristalima s valovima gustoće naboja

Rukelj, Zoran (2011) Raspršenje vidljive svjetlosti na kristalima s valovima gustoće naboja. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (2MB)

Abstract

U ovom radu ćemo objasniti teoriju valova gustoće naboja u kvazijednodimenzionalnim sustavima koristeći mikroskopski formalizam. Dio teorije će biti primijenjen na plave bronce. Iako su najvažnija pitanja vezana uz sustave s valovima gustoće naboja detaljno istražena unutar makroskopskog formalizma i mogu se naći u udžbenicima i mnogim preglednim člancima, kvantitativna objašnjenja nekih važnih anomalija opaženih u eksperimentu i dalje nedostaju. To je glavni razlog zašto se mnoga standardna pitanja ponovno razmatraju polazeći od mikroskopskog opisa sustava elektrona i fonona. U ovom radu koristimo mikroskopski pristup pomoću kojeg ćemo istražiti elektronska i fononska svojstva numerički, i analitički gdje je to moguće. Takoder, raspravit ćemo na koji je način moguće ispitivati svojstva amplitonskih kolektivnih modova pomoću neelastičnog raspršenja vidljive svjetlosti. Konačno, u posljednjem poglavlju ćemo ispitati koje je sve promjene potrebno načiniti da bi se teorijski opis jednostavnih sustava s valovima gustoće naboja iz poglavlja 2-7 mogao primijeniti na plave bronce.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: valovi gustoće naboja ; plava bronca ; nestabilnost metalne veze ; elektron-fonon vezanje ; raspršenje neutrona i vidljive svjetlosti
Supervisor: Kupčić, Ivan
Date: 7 February 2011
Number of Pages: 76
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 06 Jan 2014 16:52
Last Modified: 28 Mar 2014 19:57
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/175

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata