Izazovi digitalnih tehnologija u nastavi fizike : elektromagnetska indukcija

Barić, Sven (2012) Izazovi digitalnih tehnologija u nastavi fizike : elektromagnetska indukcija. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (960kB)

Abstract

Razmotrene su mogućnosti digitalnih tehnologija u nastavi fizike uz primjere iz teme elektromagnetska indukcija. Prikazani su načini uvođenja digitalnih tehnologija u nastavu fizike te poboljšanja, novih mogućnosti, ali i problema do kojih bi taj proces doveo. U drugom dijelu razrađene su fizikalne pojave bitne za shvaćanje elektromagnetske indukcije (Lorentzova sila, Lenzovo pravilo, magnetski tok, Faradayev zakon itd.) i njena praktična primjena u svakodnevnom životu te povijest razvoja elektromagnetizma.U trećem dijelu prikazane su dvije odabrane simulacije iz projekta PhET (Interaktivne simulacije Sveučilišta u Coloradu, phet.colorado.edu), analizirane njihove pozitivne i negativne strane te je opisan način izvedbe nastavnog sata sa simulacijom kao alatom za izvedbu nastave. PhET je fokusiran na stvaranje računalnih simulacija koje se mogu aktivno upotrijebiti u nastavi. Simulacije su jednostavne, zanimljive i lako dostupne, kako nastavnicima tako i učenicima. Bit interaktivnih simulacija jest u tome da one lako mogu zamijeniti ili nadopuniti tradicionalni demonstracijski pokus u nastavi. Nakon uvoda u fizikalne pojmove potrebne za razumijevanje teme, učenicima treba detaljno objasniti eksperimentalni postav u simulaciji te da bi se dobila njihova pozornost i uključenost, važno je pitati ih koje ishode predviđaju, a nakon izvođenja pokusa pitati ih što su opazili, te tada krenuti u interaktivno tumačenje pokusa. Na taj se način postiže aktivna uključenost učenika u nastavu, a putem simulacija koje svaki učenik može samostalno provoditi bez straha od posljedica ta uključenost trebala bi se optimizirati.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: nastava fizike ; elektromagnetska indukcija ; magnetski tok ; Lenzovo pravilo ; električni generator ; uzajamna indukcija ; samoindukcija ; transformatori ; interaktivne simulacije
Supervisor: Paar, Dalibor
Date: 25 January 2012
Number of Pages: 47
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 07 Jan 2014 19:21
Last Modified: 28 Mar 2014 20:22
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/194

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata