Vrijeme u klasičnoj mehanici i teoriji relativnosti

Brana, Juraj (2012) Vrijeme u klasičnoj mehanici i teoriji relativnosti. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (894kB)

Abstract

U ovom radu razmotren je pojam vremena u klasičnoj i relativističkoj fizici zajedno s razvitkom osnovnih fizikalnih teorija i zamisli. Taj se pojam nije detaljno razmatrao sa stajališta razvitka metoda mjerenja, niti su se razmatrale teze o mogućim različitim tipovima vremena (biološko, psihološko,...), ili pak moguće kvantizirano (diskretno) vrijeme itd. Razmatrano je jedinstveno fizikalno vrijeme, kao parametar koji ima osobinu neprekidnosti i kojeg možemo mjeriti različitim uređajima s korištenjem različitih fizikalnih fenomena te bitni utjecaji na njegov tijek, kao i mogućnost njegovog određenja pomoću drugih fizikalnih pojmova (npr. entropije, gravitacijskih potencijala). U prvom dijelu rada razmotreno je prednjutnovsko razdoblje, kao i pojam apsolutnog vremena uvedenog Newtonom. U drugom dijelu rada razmotreni su pojmovi vremena i prostora u Einsteinovoj specijalnoj teoriji relativnosti. Ukazano je na utjecaj jednoliko pravocrtnog gibanja sustava motrenja na tijek vremena. U trećem dijelu razmotren je utjecaj gravitacijskog polja (ubrzanih sustava motrenja) na tijek vremena, s naglaskom na homogeno gravitacijsko polje, kao i gravitacijsko polje sferno simetrične statične mase. U četvrtom je dijelu podrobnije razmotrena zamisao povezanosti strijele vremena i drugog zakona termodinamike, tj. porasta entropije. U petom, zadnjem dijelu metodički je obrađena jedna od nastavnih jedinica. Odabrana je dilatacija vremena kao pojam koji je bitan za shvaćanje cjelovite slike specijalne teorije relativnosti.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: vrijeme u klasičnoj mehanici ; vrijeme u specijalnoj teoriji relativnosti ; vrijeme u općoj teoriji relativnosti ; entropija ; strijela vremena
Supervisor: Paar, Vladimir
Date: 8 February 2012
Number of Pages: 50
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 07 Jan 2014 19:26
Last Modified: 28 Mar 2014 20:22
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/195

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata