Proračun rekonstrukcije snage gorivne šipke tijekom ciklusa izgaranja jezgre NE Krško

Marković, Nikola (2012) Proračun rekonstrukcije snage gorivne šipke tijekom ciklusa izgaranja jezgre NE Krško. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (6MB)

Abstract

Proračun raspodjele snage u jezgri nuklearnog reaktora uobičajeno je napraviti koristeći višedimenzionalni nodalni difuzijski model. Za potrebe odredivanja lokalnog odgora i maksimalno opterećene gorivne šipke koristi se postupak koji se naziva rekonstrukcija snage (Pin Power Reconstruction). Postupak koristi nodalno rješenje globalnog problema kao rubni uvjet za rješenje 2D difuzijske jednadžbe na nivou homogeniziranog gorivnog elementa. Korak numeričke diskretizacije je uobičajeno jednak koraku elementarne rešetke gorivnog elementa. Dobiveno homogeno rješenje se kombinira s faktorima snage koji su rezultat rješenja višegrupne transportne jednadžbe na heterogenoj mreži. U sklopu ovog rada proučen je i opisan način računanja fine raspodjele snage unutar gorivnog elementa kako je implementiran u računarskom programu PARCS. Koristeći ulazne podatke za 25. ciklus izgaranja NE Krško demonstirano je kako se računaju osnovne nuklearne karakterisitke jezgre nuklearnog reaktora tijekom jednog ciklusa izgaranja. Prikazano je kako se mijenja ovisnost kritične koncentracije borne kiseline, aksijalne i radijalne raspodjele snage, vršnih faktora snage i aksijalnog pomaka snage (AO) o odgoru. Posebna pažnja posvećena je računanju raspodjele snage na nivou gorivne šipke. Prije svakog novog ciklusa provode se stotine ovakvih i sličnih proračuna da bi se našla zadovoljavajuća raspodjela goriva i zadovoljili svi sigurnosni parametri. Valjanost svih proračuna, uključujući i onog provedenog u ovom radu, potvrdena je uspješnim završetkom 25. gorivnog ciklusa. 14.4.2012. završio je gorivni ciklus, elektrana je isključena iz mreže nakon što je ostvarena proizvodnja od 8 517 499 MWh neto električne energije [25]. Ono što se još moglo napraviti je usporediti dobivene rezultate sa rezultatima mjerenja detektora u elektrani. Problem je što ti detektori mjere snagu na nivou gorivnog elementa, tako da ne bi bili dostupni podaci o snazi gorivne šipke. Detektiranjem zračenja mjeri se odgor gorivne šipke, ali ta mjerenja ne provode se u komercijalnim, već samo u eksperimentalnim reaktorima.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: nuklearni reaktor ; višedimenzionalni nodalni difuzijski model ; rekonstrukcija snage (Pin Power Reconstruction) ; PARCS proračun (Purdue Advanced Reactor Core Simulator)
Supervisor: Grgić, Davor
Co-supervisor: Bosnar, Damir
Date: 4 December 2012
Number of Pages: 65
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 20 Jan 2014 16:42
Last Modified: 19 Oct 2015 12:26
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/219

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata