Fizika terapijskih sustava u medicini

Popčević, Ivan (2012) Fizika terapijskih sustava u medicini. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (4MB)

Abstract

Fizikalni principi danas se koriste u mnogim ljudskim djelatnostima, a jedna od njih je i medicina. Od mjerenja krvnog tlaka, preko ultrazvučne dijagnostike, EKG-a i EEG-a, pa do najnovijih metoda u dijagnostici (NMR, PET/CT, termografija) i terapiji (akceleratori čestica, brahiterapija) tumora, suvremena medicina nezamisliva je bez fizike. Medicinska terapija je širok pojam i odnosi se na ra-zličite metode u liječenju bolesti. U ovom radu biti će opisani osnovni koncepti primjene fizike u medicinskoj terapiji, s naglaskom na radioterapiju, tj. liječenje tumora zračenjem. U prvom dijelu ukratko će biti izneseni i objašnjeni temeljni pojmovi vezani uz građu atoma i jezgre, te zračenje i radioaktivnost. U središnjem dijelu rada govoriti će se o načinima međudjelovanjima ionizirajućeg zračenja s medijem i metodama mjerenja zračenja, tj. dozimetriji i uređajima koji se koriste u mje-renju količine zračenja. Također će biti dan pregled najraširenijih uređaja za proizvodnju zračenja koji se primjenjuju u današnjoj radioterapiji, s osvrtom na njihove terapijske mogućnosti, svojstva, te prednosti i nedostatke: rendgenska cijev, različiti akceleratori čestica od kojih je najvaţniji linear-ni akcelerator, kobaltni uređaj i uređaji za brahiterapiju. U završnom dijelu rada biti će dan prikaz osnova radiobiologije i zaštite od zračenja općenito i u radioterapiji. U zaključku će biti opisana uloga medicinskih fizičara u radioterapijskim postupcima, te diskutiran budući razvoj radioterapije s osvrtom na trenutno stanje u Hrvatskoj.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: ionizirajuće zračenje ; čestična međudjelovanja ; fotonska međudjelovanja ; dozimetrija ; dozimetrijske metode ; medicinski terapijski uređaji ; redgenski uređaj ; akceleratori čestica ; linearni akcelerator ; kobaltni uređaj ; radioterpaija protonima, neutronima i teškim česticama ; brahiterapijski izvori ; radiobiologija ; zaštita od zračenja
Supervisor: Paar, Nils
Date: 17 February 2012
Number of Pages: 119
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 20 Jan 2014 16:57
Last Modified: 19 Oct 2015 12:33
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/226

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata