Koincidentno opažanje Comptonovog raspršenja

Ferenčić, Kristina (2013) Koincidentno opažanje Comptonovog raspršenja. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Početkom 20. stoljeća znanstvenici su promatrali interakcije X- zraka sa materijom. Unatoč predviđanju klasične elektrodinamike, po kojoj bi valna duljina zračenja nakon interakcije trebala biti jednaka početnoj valnoj duljini, uočeno je povećanje valne duljine u ovisnosti o kutu raspršenja. Tu pojavu je prvi uočio i objasnio američki fizičar A. Compton, 1923. god. Compton je puštao rendgensko zračenje na listiće načinjene od lakih metala (grafit, parafin). Zračenje se raspršivalo iza listića u različitim smjerovima u odnosu na smjer upadne zrake. Uočio je da izlazno zračenje ima veću valnu duljinu od upadnog zračenja, te da ta valna duljina ovisi o kutu raspršenja X- zrake. Osim toga, primjetio je da iz listića izlijeću elektroni čija je energija ovisna o kutu što ga smjer brzine elektrona zatvara sa smjerom upadnog zračenja. Ta pojava je nazvana Comptonovim učinkom. Cilj ovog diplomskog rada je promotriti Comptonov učinak koincidentnim opažanjem izlaznih čestica-fotona i elektrona, pomoću dva scintilacijska detektora, izmjeriti energiju raspršenih fotona u ovisnosti o kutu raspršenja, te dobivene rezultate usporediti sa teorijskim vrijednostima. U prvom dijelu ovog rada, opisana je interakcija gama zračenja s materijom, te princip rada scintilacijskih detektora, s naglaskom na anorganske scintilatore. U drugom dijelu je prikazan eksperimentalni rad, koji uključuje eksperimentalni postav, način kalibracije detektora, te princip i rezultate mjerenja.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: fotoelektrični učinak, Comptonovo raspršenje, tvorba parova, gama zračenje, scintilacijski detektor, scintilator, fotomultiplikator
Supervisor: Makek, Mihael
Date: 16 September 2013
Number of Pages: 49
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 05 Feb 2014 19:59
Last Modified: 19 Oct 2015 13:45
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/314

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata