Gravitacija tipa f(R) i primjena u kozmologiji

Pavlović, Petar (2013) Gravitacija tipa f(R) i primjena u kozmologiji. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (923kB)

Abstract

Svrha ovoga rada je prikazati konceptualne okvire, formalizam i pripadne jednadžbe, kao i primjenu na konkretne probleme od važnosti za gravitaciju i kozmologiju, teorije poznate pod nazivom gravitacije tipa f(R). Radi se o potencijalno alternativnoj teoriji Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti koja je u posljednjim godinama u znanstvenoj zajednici, barem sudeći prema broju objavljenih znanstvenih članaka na ovu temu, skrenula na sebe veliki interes. Njezina specifičnost u odnosu na ostale predložene alternativne teorije gravitacije sastoji se u tome što zadržava sve temeljne fizikalne postavke Einsteinove opće teorije relativnosti, uz modificiranje jednadžbi polja koje proizlazi iz poopćenja integrala djelovanja teorije. U odnosu na način modificiranja integrala djelovanja u gravitaciji tipa f(R) pojavljuju se različiti modeli koji odgovaraju konkretnim izborima funkcije Riccijevog skalara, f(R). Zauzimajući stav o gravitaciji tipa f(R) kao o skupu radnih modela na kojima se istra žuju mogućnosti modifikacije integrala djelovanja opće teorije relativnosti, a ne kao o formiranoj alternativnoj teoriji gravitacije, naglasak će se u ovome radu usmjeriti prvenstveno na zajednička svojstva i posljedice teorije u cjelini, a ne na pitanja pojedinih modela i njihove prilagodbe opažačkim podacima. U prvom poglavlju raspravljamo o razlozima za modificiranje integrala djelovanja opće teorije relativnosti, te prikazujemo njegovu kratku povijest prije otkrića ubrzane ekspanzije svemira. U drugom poglavlju govorimo o mogućnostima modificiranja integrala djelovanja, te uvjetima i izborima koji ograničavaju skup modifikacija. U trećem poglavlju prikazujemo metričku gravitaciju tipa f(R). Prvi dio trećeg poglavlja donosi potpuni izvod modificiranih Einsteinovih jednadžbi iz varijacijskog postupka, koji se ne može naći u znanstvenim publikacijama, gdje se standardno prikazuje samo konačni rezultat. Drugi dio trećeg poglavlja analizira strukturu modificiranih Einsteinovih jednadžbi i njihova svojstva uz prikaz izvoda nekih korisnih relacija. U trećem dijelu trećeg poglavlja dokazujemo sačuvanje tenzora energije - impulsa u metričkom formalizmu. četvrto i peto poglavlje na sličan način prikazuju gravitaciju tipa f(R) u Palatinijevom i metrički afinom formalizmu. Šesto je poglavlje posvećeno pitanju ekvivalencije gravitacije tipa f(R) sa skalarno - tenzorskim teorijama gravitacije. U sedmom poglavlju primjenjujemo metričku gravitaciju tipa f(R) na rješavanje Schwarzschildovog problema. U osmom poglavlju pokazujemo temelje kozmologije u gravitaciji tipa f(R) i izvodimo modificirane Einsteinove jednadžbe. Konačno, u posljednjem poglavlju prikazujemo neke relevantne konkretne modele gravitacije tipa f(R) koji nisu u kontradikciji sa standardnim opažačkim testovima.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: metrički formalizam, Palantijev formalizam, matrički afina gravitacija, skalarno-tenzorske teorije gravitacije, Friedmanove jednadžbe
Supervisor: Bilić, Nevenko
Date: 26 September 2013
Number of Pages: 65
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 09 Feb 2014 17:32
Last Modified: 19 Oct 2015 13:42
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/360

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata