Modeliranje i dinamika osnovnih fizičko-kemijskih parametara Rogozničkog jezera pomoću generalnih turbulentnih modela (GOTM)

Plavčić, Filip (2013) Modeliranje i dinamika osnovnih fizičko-kemijskih parametara Rogozničkog jezera pomoću generalnih turbulentnih modela (GOTM). Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Rogozničko jezero predstavlja kompleksan biološko-kemijski sustav s jedne strane, a dobro definiran zatvoren sustav s fizičko-oceanografske strane. Mala komunikacija s morem omogućava nam razmatranje dinamike jezera samo u vertikalno-vremenskoj dimenziji, upravo idealno za 1D GOTM (generalni turbulentni model oceana). Prilikom određivanja dinamike koristiti će se GOTM model, forsiran stvarnim mjerenim atmosferskim parametrima, te u konačnici uspoređen s dostupnim mjerenjima. Izradit će se model za 1997. godinu s naglaskom na drugu polovicu rujna, kada se i dogodilo miješanje. U prvom dijelu će se testirati kvaliteta modela korištenjem tri različita modela turbulencije a u drugom dijelu će se iskoristiti jedan od tih modela za otkrivanje uzroka miješanja jezera. Dobiveni fizičko-oceanografski model će se dalje koristiti u biološko-kemijske svrhe. U metodičkom dijelu će se napraviti osvrt na geofiziku u nastavi općenito i u nastavi fizike te važnost geofizičkih sadržaja. Pregledat će se postojeći kurikulum fizike te provesti anketa među učenicima srednjih škola u kojoj će se ispitivati njihovo znanje, izvori tih znanja te zainteresiranost za geofizičkim sadržajima. Provedene ankete će se obraditi i temeljem obrade izvesti zaključke. Za Zmajevo oko, kao temu rada, dat će se primjeri sadržaja koji se mogu izravno uključiti u postojeći program srednjoškolske fizike.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: generalni turbulentni model oceana, GOTM, turbulentni model, geofizika, metodika
Supervisor: Ciglenički-Jušić, Irena
Co-supervisor: Janeković, Ivica
Date: 21 October 2013
Number of Pages: 38
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 09 Feb 2014 17:54
Last Modified: 19 Oct 2015 13:39
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/363

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata