Monopolna pobuđenja deformiranih superfluidnih atomskih jezgri

Tutiš, Tea (2013) Monopolna pobuđenja deformiranih superfluidnih atomskih jezgri. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Tema ovog rada je nova primjena metode konačnih amplituda (FAM), i to na relativističku kvazičestičnu aproksimaciju nasumičnih faza (RQRPA). Standardne RQRPA jednadžbe nije jednostavno riješiti numerički zbog naglog rasta dimenzija matrice rezidualne interakcije s dimenzijom konfiguracijskog prostora. FAM metodom se analitičke derivacije računaju metodom konačnih razlika, a matrične RQRPA jednadžbe se promatraju kao pojedinačne jednadžbe za RPA amplitude, X i Y, koje se zatim rješavaju iterativno za pojedine frekvencije. Ovdje FAM razvijamo u granici malih amplituda za vremensko ovisni relativistički Hartree - Bogoliubov model (TDRHB) koji se zasniva na relativističkim energijskim funkcionalima gustoće i sili sparivanja separabilnoj u impulsnom prostoru. Testirana je stabilnost FAM-RQRPA koda i točnost iterativnog rješenja u usporedbi sa standardnim RQRPA kodom za snagu monopolnog pobuđenja za jezgru 22O. Kao primjer realistične primjene koda, gledana je evolucija monopolne snage za lanac izotopa samarija, uključujući i pojavu cijepanja gigantske monopolne rezonancije u aksijalno deformiranim jezgrama.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: metoda konačnih amplituda, FAM, relativistička kvazičestična aproksimacija nasumičnih faza, PQRPA, Hartree - Bogoliubov model
Supervisor: Nikšić, Tamara
Date: 9 December 2013
Number of Pages: 53
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 09 Feb 2014 19:00
Last Modified: 19 Oct 2015 13:36
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/373

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata