Istraživanje tokova neutrina sa supernove i neutrinskih svojstava na temelju neutrino-jezgra reakcija

Vale, Deni (2013) Istraživanje tokova neutrina sa supernove i neutrinskih svojstava na temelju neutrino-jezgra reakcija. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (1MB)

Abstract

Reakcije neutrina s jezgrama na niskim energijama imaju važnu ulogu u promatranju različitih procesa u nuklearnoj astrofizici od evolucije supernove do nukleosinteze, ali i u rješavanju ključnih, još uvijek neodgovorenih pitanja iz fizike elementarnih čestica vezanih uz masenu hijerarhiju dosad triju vrsta poznatih neutrina te njihovih antičestica, kao i o eventualnom postojanju “sterilnih” vrsta te brojnih drugih pitanja. Riječ je o iznimno rijetkim reakcijama koje uključuju slabu interakciju i jako su osjetljive na strukturu osnovnog i pobuđenih stanja u jezgrama, stoga je korištenje prikladnog mikroskopskog modela koji opisuje strukturu stanja ključno za kvantitativan opis reakcija neutrina s jezgrama [Paa08]. Teorijska predviđanja udarnih presjeka neutrinskih reakcija s jezgrama bitna su za dobro razumijevanje dobivenih eksperimentalnih podataka, a time i samih svojstava neutrina. S astrofizičkog stajališta informacije o ovakvim procesima omogućile bi bolje razumijevanje etapa kroz koje prolazi eksplodirajuća zvijezda, o energiji koju odnose neutrini, nukleosintezi elemenata i njihovoj zastupljenosti, ali i o nizu učinaka uslijed interakcije s pozadinskom materijom i dekoherencije valnih paketa prilikom širenja kroz svemir [Vää11, Das08]. Dolazni tokovi neutrina (i antineutrina) sa supernove i njihova detekcija indirektni su pokazatelji (mogućeg) postojanja skupa učinaka vezanih uz područja visoke neutrinske gustoće (kolektivni efekti) [Sam93], koji će također biti uzeti u obzir prilikom numeričkih simulacija neutrinskih tokova sa supernove udaljene 600 svj. god., računanja uprosječenih udarnih presjeka po tokovima i broja predviđenih događaja u zamišljenom detektora 100%-tne učinkovitosti. Efekti od postojanja tamne materije i njene (eventualne) interakcije s neutrinima na putu do Zemlje nisu uzeti u obzir u ovom radu.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: neutrini, atomske jezgre, (anti)neutrino-jezgra reakcije, detektori, supernova tipa II, detekcija neutrina na Zemlji
Supervisor: Paar, Nils
Date: 19 December 2013
Number of Pages: 67
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 09 Feb 2014 19:05
Last Modified: 19 Oct 2015 13:35
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/374

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata