Neutronska osjetljivost C_6 D_6 scintilacijskog detektora

Jurec, Jurica (2014) Neutronska osjetljivost C_6 D_6 scintilacijskog detektora. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (4MB) | Request a copy

Abstract

U ovom radu odredili smo i usporedili neutronske osjetljivosti pojedinih detektorskih konfiguracija iz podataka dobivenih iz Geant4 simulacija. U sklopu rada odredili smo neutronske osjetljivosti za FZK i Bycron detektore za obje varijante scintilacijskog materijala, za i za scintilacijski materijal. U poglavlju 'Teorijski uvod', kako bi shvatili procese koji se događaju u detektorima s i scintilacijskim materijalima i ispitali njegovu neutronsku osjetljivost, upoznajemo se s procesima do kojih dolazi prilikom upada zračenja na materiju. Ukratko ponavljamo nuklearne procese do kojih dolazi u radioaktivnim izvorima te zakon radioaktivnog raspada. Upoznajemo se se s procesom uhvata neutrona od strane jezgre i s nekim od osnovnih koncepata nuklearne fisije u nuklearnim reaktorima. U poglavlju 'Eksperimentalni aspekt detekcije zračenja' donosimo osnovne karakteristike scintilacijskih detektora, naročito onih organskih kakav je i sam . Kako bi dobili valjan signal s tih detektora, upoznali smo se s načinom rada fotomultiplikatora. U poglavlju 'Obrada podataka i rezultati' donosimo naše istraživanje u kojem smo utvrdili neutronske osjetljivosti Bycron i FZK detektora. Rezultate dobivene pomoću simulacija za detektore s scintilacijskim materijalom usporedili smo s onima dobivenim za iste detektore s scintilacijskim materijalom. Tako smo najjednostavnije mogli odrediti prednosti i mane pojedinog detektora s pripadajućim scintilacijskim materijalom. U procesu istraživanja odredili smo efikasnosti detekcije zračenja za iste detektore u širokom spektru energija. Iz histograma detektiranog broja događaja u ovisnosti o deponiranoj energiji u detektoru, dobivenih iz simulacija, odredili smo do kojih događaja i reakcija dolazi u ispitanim detektorima prilikom upada zračenja.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: radioaktivni raspad ; interakcije fotona i neutrona ; usporavanje i izvori neutrona ; nuklearna astrofizika ; nuklearni reaktori
Supervisor: Bosnar, Damir
Date: 27 February 2014
Number of Pages: 82
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 19 Mar 2014 13:02
Last Modified: 19 Mar 2014 13:02
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/646

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata