Obnovljivi izvori energije i pretvorbe energije na zemlji

Torbarina, Jelena (2009) Obnovljivi izvori energije i pretvorbe energije na zemlji. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (2MB)

Abstract

Svjetske energetske potrebe su se kroz povijest različito zadovoljavale. Prije druge polovice 18. stoljeća vjetrenjače i vodenice davale su energiju potrebnu za industriju kao što je mljevenje brašna, rezanje drveta i pumpanje vode, a paljenjem drveta i treseta zagrijavali su se domovi. Široko rasprostranjeno korištenje fosilnih goriva, prvo ugljena, a kasnije petroleja, za pokretanje parnih strojeva, omogućilo je industrijsku revoluciju. Parni stroj je 1764. godine usavršio Škot James Watt. Pronalazak parnog stroja izazvao je veliki preokret u proizvodnji, odnosno revoluciju u prerađivačkim djelatnostima ili industriji. U isto vrijeme su u široku upotrebu ulazile plinske svjetiljke koje su koristile prirodni plin ili ugljeni plin. Pronalazak motora s unutarnjim izgaranjem i njegovo korištenje u automobilima i kamionima uvelike je povećcao potrebu za benzinom i dizelom, koji se oba proizvode od fosilnih goriva. Ostali oblici transporta, željeznice i avioni također su trebali fosilna goriva. Ostale glavne upotrebe fosilnih goriva su u proizvodnji struje i petrokemijskoj industriji, a katran, ostatak ekstrakcije petroleja, koristi se pri izgradnji cesta. Fosilna goriva su od velike važnosti jer mogu biti spaljena (oksidirana u ugljični dioksid i vodu) i pritom stvaraju znatnu količinu energije. Trenutno su osnovni izvor energije na Zemlji. Upotrebljavaju u strojevima sa unutarnjim izgaranjem, elektranama na fosilna goriva itd. Administracija Informacije o Energiji je procijenila da su se u 2006. godini primarni izvori energije sastojali od nafte 36.8%, ugljena 26.6%, prirodnog plina 22.9%, što rezultira 86 postotnim udjelom fosilnih goriva u primarnoj svjetskoj proizvodnji energije. Ne-fosilni izvori uključivali su hidroelektrane sa 6.3%, nuklearne elektrane sa 6% i ostale obnovljive izvore energije sa udijelom 0.9%. Svjetska potrošnja energije rasla je oko 2.3% godišnje. Fosilna goriva su neobnovljivi resursi jer im trebaju milijuni godina da bi nastali, a rezerve se troše puno brže nego što nove nastaju. Proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva potiču ekološku zabrinutost. Budući da se energija iz fosilnih goriva obično se oslobada izgaranjem, prilikom izgaranja oslobadaju se otrovni i štetni plinovi koji utječu na okoliš, kao što su: ugljični monoksid CO, ugljični dioksid CO2, sumporni dioksid SO2, SO3, NO3, itd. Globalni pokret prema proizvodnji energije iz obnovljivih izvora je na putu da pomogne zadovoljiti povećanu potrebu za energijom.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: fosilna goriva, nuklearna energija, globalno zatopljenje, sunčeva energija, biomasa, energija vode, geotermalna energija, energija vjetra
Supervisor: Paar, Vladimir
Date: 23 December 2009
Number of Pages: 56
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 26 Dec 2013 21:56
Last Modified: 20 Oct 2015 12:08
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/69

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata