Izrada interaktivne animacije u Javi za simuliranje gibanja tijela u sustavima koji se vrte

Tuk, Krešimir (2007) Izrada interaktivne animacije u Javi za simuliranje gibanja tijela u sustavima koji se vrte. Diploma thesis, Faculty of Science > Department of Physics.

[img] PDF
Restricted to Registered users only
Language: Croatian

Download (722kB) | Request a copy

Abstract

U završnim razredima mog osnovnoškolskog obrazovanja zaključio sam da su fizika i informatika područja koja me zanimaju i u kojima želim napredovati. Išao sam stoga na natjecanja iz fizike, dok sam znanje o informatici nadograđivao programskim jezikom BASIC, a potom jezikom Pascal u gimnaziji. Uz daljnje nadograđivanje mog znanja iz fizike i informatike na ovom fakultetu, dobio sam želju da napravim računalnu simulaciju nekog fizikainog problema, a koji bi mogao poslužiti u nastavi fizike kako bi učenicima, studentima olakšao razumijevanje. Mentor mi je ponudio temu o gibanju tijela u sustavima koji se vrte, s naglaskom na gibanje tijela pod utjecajem Coriolisove sile. Naime, zamijećeno je da studenti slabije razumijevaju osobito Coriolisovu silu, stoga bi uz nužno izvođenje fizikainog eksperimenta, u nastavi mehanike bilo poželjno i predstavljanje interaktivne animacije studentima. S tim ciljem, koristit ću programski jezik Java kako bi napravio simulaciju ovog fizikalnog problema. Ovaj diplomski rad čini prvo poglavlje koje opisuje fizikalni problem - sustav koji se vrti, uz pojavu "prividnih" sila - translacijska, centrifugalna, Coriolisova i azimutalna sila. U drugom poglavlju opisuje se programski jezik Java, izrada simulacije, korištenje simulacije, a potom implementacija simulacije u nastavi fizike.

Item Type: Thesis (Diploma thesis)
Keywords: inercijski i neinercijski referenti sustavi ; programski jezik Java ; gibanje tijela ; prividne sile (translacijska, centrifugalna, Coriolisova i azimutalna)
Supervisor: Planinić, Mirko
Date: 4 June 2007
Number of Pages: 55
Subjects: NATURAL SCIENCES > Physics
Divisions: Faculty of Science > Department of Physics
Depositing User: Gordana Stubičan Ladešić
Date Deposited: 31 Mar 2014 12:27
Last Modified: 31 Mar 2014 12:27
URI: http://digre.pmf.unizg.hr/id/eprint/736

Actions (login required)

View Item View Item

Nema podataka za dohvacanje citata